U RS u toku 325 stečajnih postupaka: Radnici potražuju skoro 300 miliona KM

Bez autora
Sep 18 2011

U Republici Srpskoj trenutno se vodi 325 stečajnih postupaka, a od kraja prošle godine pokrenuto je oko 30 novih stečajeva u nekom od preduzeća u ovom entitetu. Dok, s jedne strane, privrednici i radnici stečajne upravnike nazivaju „grobarima privrede RS", oni sami ocjenjuju da su stečajevi koji su pokrenuti u preduzećima samo dokaz veće informiranosti i upoznavanja s onim šta je stečaj i kako se pokreće. U ovoj godini zaključena su 92 stečaja, a samo tri preduzeća su revitalizirana - preduzeće za preradu drveta Borja iz Teslića, Fabrika alatnih mašina Jelšingrad i Zavod distrofičara RS iz Banje Luke. U sva tri slučaja kupac je bila Vlada RS, a Jelšingrad je zatim naknadno prodat građevinskom preduzeću Krajina, na čijem je čelu direktor Privredne komore RS. U posljednje tri godine zaključen je 241 stečajni postupak, a revitalizovana su 43 preduzeća, od kojih je 33 nastavilo poslovanje s istom proizvodnjom, dok je u 10 započeta nova proizvodnja.

U RS u toku 325 stečajnih postupaka: Radnici potražuju skoro 300 miliona KMU Republici Srpskoj trenutno se vodi 325 stečajnih postupaka, a od kraja prošle godine pokrenuto je oko 30 novih stečajeva u nekom od preduzeća u ovom entitetu.

Grobari privrede

Dok, s jedne strane, privrednici i radnici stečajne upravnike nazivaju „grobarima privrede RS", oni sami ocjenjuju da su stečajevi koji su pokrenuti u preduzećima samo dokaz veće informiranosti i upoznavanja s onim šta je stečaj i kako se pokreće.

Prema podacima Privredne komore RS, u ovoj godini zaključena su 92 stečaja, a samo tri preduzeća su revitalizirana - preduzeće za preradu drveta Borja iz Teslića, Fabrika alatnih mašina Jelšingrad i Zavod distrofičara RS iz Banje Luke.

U sva tri slučaja kupac je bila Vlada RS, a Jelšingrad je zatim naknadno prodat građevinskom preduzeću Krajina, na čijem je čelu direktor Privredne komore RS.

Oprečna mišljenja

- U posljednje tri godine zaključen je 241 stečajni postupak, a revitalizovana su 43 preduzeća, od kojih je 33 nastavilo poslovanje s istom proizvodnjom, dok je u 10 započeta nova proizvodnja - navode u PK RS.

Dok, s jedne strane, u Udruženju stečajnih upravnika RS objašnjavaju da se uspješnost isplate takvih potraživanja od oko 13 posto može smatrati vrlo dobrom, u Savezu sindikata RS naglašavaju da oko 300 miliona KM koje potražuju radnici čija su preduzeća otišla u stečaj nikada neće biti naplaćeno.

Skup i dugotrajan proces

Ekonomski stručnjaci u ovom entitetu smatraju da u RS postoji još mnogo preduzeća koja su ugasila svoje poslovanje, ali nisu proglasila stečaj zato što je proces skup, dugo traje i iscrpljuje stečajnu masu.

- Stečajni postupak košta oko devet posto ukupne vrijednosti stečajne mase i traje u prosjeku oko tri godine - podaci su Udruženja ekonomista Swot iz Banje Luke.

Za to vrijeme potraživanja radnika, banaka, dobavljača i drugih mjere se u stotinama miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik